Congresul de Gastronomie și Vin, 7-8 mai, Hanul Gabroveni

Congresul de Gastronomie și Vin, 7-8 mai, Hanul Gabroveni

România găzduiește primul Congres Național de Gastronomie și Vin, între 7 și 8 iunie 2017, la Hanul Gabroveni din București. Congresul va reuni o serie de chefi, producători locali, profesioniști care activează în domeniul HoReCa, bloggeri culinari, producători de vinuri etc.

Mâncarea romaneâscă, între istorie, identitatea actuală și oportunitățile de viitor

Pornind de la principiul ,,suntem ceea ce mâncăm”, Congresul de Gastronomie și Vin este formula prin care gastronomia tradițională românească este readusă în actualitate, astfel încât aceasta să respecte o serie de reguli:

  • mâncare românească poate să aibă același gust bun, pe care noi îl știm de la bunica, dar alimentele trebuie să fie pregătite în așa fel încât să își păstreze valoarea nutrițională.
  • reinterpretarea preparatelor culinare românești, trebuie să implice și o bună selecție a materiilor prime. Astfel, felurile de mâncare trebuie să respecte principiul regionalității și sezonalității. Gustul mâncării de la bunica nu mai este la fel dacă noi pregătim o tocăniță de roșii, dar o pregătim cu roșii din Turcia, de pildă, culese iarna.

Congresul Național de Gastronomie și Vin este organizat de Revista Vinul.Ro, în parteneriat cu Rare Foods Services, GastroArt.ro și Concret PR.

Dar cine sunt cei trei actori implicați și de unde motivația pentru organizarea acestui Congres?

Vinul.ro – este o revistă specializată pe vinuri, care de la începuturile sale (din 2002) a organizat o serie de evenimente menite să trezească interesul și să educe consumatorul român, în vederea unei mai bune aprecieri a vinurilor autohtone. De la începutul anului, conținutul editorial al revistei Vinul.ro a fost concentrat pe valorificarea gastronomiei românești. Astfel, revista a pus la dispoziție cititorilor informații referitoare la bucătari români renumiți, care nu au renunțat la preparatele tradiționale românești, ci dimpotrivă au făcut din aceștia ,,cenușerese” (cum spune Chef Nico Lontraș).

Rare Foods Services este proiectul lui Chef Nico Lontraș și al lui Jhonny Șușală. Nico Lontraș este unul dintre cei mai buni bucătari români, primul care a militat pentru reinterpretarea gastronomiei românești: ,,Bucătăria tradiţională nu trebuie prezentată doar la ceaun. Peste tot în lume, când vorbim de bucătăria nouă, modernă, înseamnă trasnformarea celei tradiţionale în altceva. Devine în fine-dinning. Nu putem spune că o ciorbă românească, aia care fierbea patru ore, e valabilă şi pentru astăzi. Mai bine bei un pahar cu apă şi, nutriţional, e acelaşi lucru. Pentru că astăzi gătim la temperaturi mai joase, înţelegem ce înseamnă vitamine, minerale, proteine, fibre, înţelegem mult mai bine. Înţelegem la modul că ştim de ce avem nevoie şi e păcat să distrugem doar pentru simplul fapt că „aşa se făcea“ sau „aşa e tradiţional.

GastroArt.ro – este primul proiect editorial care vizează digitalizarea rețetelor vechi românești. Rețetele sunt culese din caiete de rețete vechi, din cărți de gastronomie din perioada interbelică, din arhive etc. Proiectul este coordonat și inițiat de Cosmin Dragomir (jurnalist culinar). În pezent, pe GastroArt.ro are patru colabortori:

  • Mircea Groza – bucătar și culegător de de rețete vechi românești, din județul Sălaj;
  • Simona Lazăr – antropolog culinar, prezentator radio, autor de cărți de bucate;
  • Tiberiu Cazancioc – militant al conceptului slow food, eco gastronomie și dezvoltare durabilă.
  • Florin Dumitrescu – textierul de la Sarmalele Reci, copywriter și scriitor.
  • Anda Becuț – Director Direcția Cercetare, Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală.